• ALATI TASUTA TARNE

  • naine istub lootose asendis käes japamala ning loeb mantraid. Taustal ilus päikeseloojang

    Mantrad

    Kindlasti oled näinud vaatepilti, kus keegi istub nurgas, suletud silmadega, lootose asendis ja korrutab midagi enda ette. Käes hoiab ta Mala palvehelmeid ja krutib neid siis näppude vahel. No mõnes filmis ikka oled näinud, eks? Ta kordab mantraid. Kuidas ja miks? Loe edasi …

    Mis on mantrad?

    Mantra on sanskritikeelne sõna, mille võib jagada kaheks – man, mis tähendab meelt, ja tra, mis tähendab midagi transpordiga seotut. Lihtsustatult ütleks, et see on “meele transportimine” kuhu iganes Sa siis minna soovid.

    Mantrate kasutamine ulatub tagasi aastasse 1000 eKr ning on sündinud idapoolsetest traditsioonidest ja vaimsusest. Seda lihtsat ja tõhusat tööriista kasutatakse paljudes vaimsetes ja religioossetes kultuurides nagu budism, hinduism, sikhism ja ka mõned New Age’i religioonid.

    Tegelikult võime võrdusmärgi tõmmata mantra = afirmatsioon = palve = manifesteerimine = loitsimine = soovide soovimine jne. Kõik need sõnad tegelevad ju meie soovide ja ihade tunnistamise ning nende poole pürgimise nimel. Mantra erisus on ehk vaid see, et seda tehakse kindel arv kordi. Ideaalis 108 või 1008. Miks just selline number, loe SIIT

    Kuidas mantrad töötavad?

    mererannal istuv naine loeb mantrat kasutades mala abi. Taustal on meri
    Mandala ILU / mina ise mantat lugemas

    On palju teooriaid selle kohta, kuidas positiivsete lausete või tänapäeval väga peene sõnaga öeldud afirmatsioonide kordamine valjult, kirjalikult või vaid mõtteis toetab positiivseid mõttemustreid. See on pilet kõrgema vaimse seisundini. See töötab väga lihtsalt – positiivsed kinnitused keskenduvadki ju lihtsalt positiivsusele, mis tähendab, et suurendad loomulikult oma vibratsioonisagedust, mis omakorda tõstab Sind ja Sinu arengut.

    Iga hommik, silmi avades, ütlen ma iseendale mõttes: “Täna tuleb minu elu parim päev”. Seda lausudes ma kohe tunnen, kuidas mõnus surin ja elevus algavast päevast läbi minu voolab. Selleks hetkeks kui olen end voodiservale  istuli ajanud, on mul juba naeratus suul ning olen valmis päevale naudinguga vastu astuma. See on ka omamoodi mantra – see on midagi, mida ma endale iga hommik korrutan, kuigi mitte 108 korda (see oleks muidugi huvitav). Ütlen seda koos tundega, mida ma ise ka uskuma jään. Nii on! Kuid päevad ei ole vennad ning vahel ma unustan selle tunde, mille hommikul ärgates kaas sain. Siis kordan ma oma hommikumantrat veel … ja veel .. ja veel …

    Mantrad ja meditatsioon

    Mis puudutab üldiselt mediteerimist, siis pole seda ühte ja “õiget” viisi kõigile, kuna see on nii isiklik vaimne kogemus. Tunneta, millisel viisil on Sinul kõige mugavam ja tõhusam mediteerida ning läbi selle enda potentsiaali tõsta. Kuigi meditatsioon tugineb läbi aegade edasi antud filosoofiatele ja tavadele, ei ole meditatsioon kindlasti kõigile sobiv ja see on pigem teekond kui sihtkoht.

    Mantra on sõna, loits, palve, häälik või heli, mida korrata, et aidata endal meditatsiooni ajal keskenduda. Ühe sõnaga on see üks viis mediteerimiseks. See kõige lihtsam liik, minu arvates vähemalt. Kui Sa oled mediteerimisega palju kokku puutunud ja Sul ei ole probleeme enda peas olevaid “pärdikud” lihtsalt nupust vait keerata siis muidugi. Palju õnne. Mina nii osav veel ei ole. Seega kasutan igapäevaselt (no üritan vähemalt) mediteerimiseks ehk omale aja võtmiseks ning meele vaigistamiseks kõige lihtsamat viisi ehk kõnemeditatsiooni ehk loen mantraid või laulan bhajaneid (laulumantrad).

    Erinevad mantrad

    Tõenäoliselt oled kuulnud “Om“, mida peetakse kõige võimsamaks mantraks ning kõikide mantrate seemneks, mis sisaldab kõige algust ja lõppu. Usutakse, et “Om” oli universumi esimene heli. Lisan siia peale “Om” veel mõned minu lemmikud mantrad, mida proovida:

    “Om Namah Shivaya”

    Om Namah Shivaya on üks minu viimase aja tõeline leid ja lemmik. Selle mantra sain ma endale Indiast, mis tähendab midagi sellist, et Sündigu Looja tahe või siis Ma alistun Loojale. Mis kokkuvõttes tähendab ju ühte ja sedasama … Usalda Loojat ja sellest loob parim. Kuula selle mantra esitamist SIIT

    “So Hum”

    So Hum on sanskriti mantra, mis tähendab ma olen see. Sealjuures “see” all mõeldakse universumit. Antud mantra lausumine aitab samastuda universumi ühtsusega. Kuula selle mantra esitamist SIIT 

    “Sa Ta Na Ma”

    Sa Ta Na Ma mantrat võib tõlkida kui sünd, elu, surm, uuestisünd. Ta esindab elutsükleid ning selle mantra valjuhäälne lausumine/laulmine on aju jaoks väga tasakaalustav ning aitab elumuutuste, aastaaegade ja tsüklite vahel armu ja kergusega liikuda. Kuula selle mantra esitamist SIIT 

    “Ma võtan tänuga vastu, kõik hea, mida universum mulle pakub”

    Rääkides tänulikkusest, siis olgem ausad – mõnikord on seda raske tunda. Vastu võtta on aeg-ajalt veelgi keerulisem. Seega … kui tunned vastupanu millegi või kellegi oma ellu vastu võtmisel, siis on see ideaalne mantra, millega end imede vastuvõtmiseks harjutada.

    “Aad Guray Nameh, Jugaad Guray Namay, Sat Guray Nameh, Siri Guru Davay Nameh” (ehk Mangala Charani mantra)

    Taaskord üks minu isiklik lemmikmantraid. See on kaitsemantra, mis tõlkes tähendab midagi sellist, et Kummardun ürgse tarkuse ees, ma kummardun tarkuse ees läbi aegade, ma kummardun tõelise tarkuse ees, ma kummardun suure jumaliku tarkuse ees. Korda seda kui vajad vahel lisakaitset. Kuula selle mantra esitamist SIIT

    “Ma olen armastus / Ma olen piisav / Ma kuulan oma tundeid”

    Tegelikkuses võid Sa ükskõik millise oma jaoks tähendusrikka lausejupi välja mõelda ning seda endale lausuda, kuniks sellega samastud. Neid personaalseid lauseid lausudes tunnistad Sa omaenda sisemist valgust ning tead täpselt, kes Sa oled.

     

    Mis on mantrate lausumisel kõige tähtsam?

    Mantrate kordamine on kui palve lugemine. Mantra nagu ka palve ei ole oma soovide edastamine Loojale, üritades talle “ajudele käia”, et ta meelt muudaks ja annaks Sulle, mida Sa ihaldad. See on sõnum iseendale, uskudes sellesse, mida lausud. Kui palves/mantras on usk, on selles ka jõud. Ja see jõud paneb universumi rattad käima.

    Seega, hakka endale ette kujutama, mida Sa oma elult tahad, usu sellesse ning ütle see siis välja. Kui Sina usud, usub ka Looja. Ja nii see võlumine toimubki!

    Kuidas mantrad meid aitavad?

    Mantrad võivad aidata muuta Sinu alateadlikke reaktsioone, harjumusi ja mustreid. Mantraid lausudes või ka lauldes annad Sa endale võimaluse siseneda rahulikuma, alateadlikuma meele seisundisse. See on kui võti kõrgema jõu suunas. See on koht, kus ratsionaalne mõtlemine ehk beeta laine ei tööta. Selles seisundis on Sul ruumi ja aega kogeda, mõelda ja tunnetada kõike, milleks Sul igapäevaelus rapsides aega ega ka ruumi pole. Pidev töö mantraga loob Sinu elus positiivseid nihkeid mõttemustrites ning seeläbi toimuvad muutused ka kogu Sinu elus. Nagu võluväel.

    Meditatsiooni osas pole vastunäidustusi, see sobib nii vanadele kui noortele, nii tervetele kui haigetele, algajatele ja edasijõudnutele. See aitab meelel rahuneda, emotsioonidel lahustuda ning parandab kontsentratsioonivõimet ja mälu.

     

    Mala palvehelmed, millega mantraid lugeda

    Nagu Sa juba tead, siis on ühe korraliku mantra kordus 108 või siis 1008. Et mantra lugemise ajal ei peaks Sa kogu aeg ka korduseid lugema vaid saaksid oma lausutud mantrale keskenduda, tulevad Sulle appi Mala palvehelmed. Siit ka nende nimetus … palvehelmed. Malal, mida kasutatakse JapaMalana ehk abiliseks mantrate lugemisel, on just 108 helmest pluss üks Guru ehk õpetaja. 108 helmest viitavad 108 jumaluse nime laulmisele või mantra lausumisele 108 korda. Mantrate lausumist tuleb alustada mala ühelt küljelt, Guru kõrvalt.

    Iga mantra kordamise järel, lükkad ühe pärli näppude vahel edasi, kuniks kõik 108 helmest on näpu alt läbi käinud. Kui soovid kordusi suurendada siis järgmine ring peaks algama ALATI vastupidises suunas. Gurust üle ei minda. Temale avaldad vaid tänu ning keerad mala ümber ning alustad tagasiteed. Seda selleks, et Gurul pea ringi ei hakkaks käima.

    Nimetissõrmega ära Malat manrate lugemisel puuduta, kuna seda peetakse EGO sõrmeks.

    Miks just 108? Kuidas oma Mala ära tunda? Mis elemendid Malas on olulised ning mida peaks Malaga mediteerimisel meeles pidama, loe juurde SIIT.

    Minu loodud JapaMalad mantrate lugemiseks leiad SIIT. Kui mõni Mala Sind kõnetab, on selle sõnum mõeldud just Sulle. See on Sinu Mala. Tunne ta ära. Läbi oma südame.

    Lõpetuseks

    Päeva lõpuks on mantra eesmärk tuua Sind tagasi lihtsuse juurde. Me elame nii keerulises maailmas, et on lihtne eksida kõigisse üksikasjadesse.

    Mantrad aitavad Sul pöörduda tagasi lihtsustatud elukäsitluse juurde ning keskenduda asjadele, mis Sind inspireerivad ja tõeliselt õnnelikuks teevad. Sa võid mantraid lugeda igal pool. Kodus, autos, rongis või rannas päevitades.

    Haara oma mala kaasa ning korda oma valitud mantrat kuniks tunned, kuidas sõnad Sinuga üheks sulavad. 

     

    Tõenäolisemalt üks üldsusele populaarsemaid mantra lauljaid, Deva Premal, esitamas üht enamlevinud Gayatri Mantrat.

    Naudi, kulla. 

    Ole hoitud, läbi oma südame
    Kärt / Mandala ILU looja
    PS! kõik fotod (kui ei ole märgitud teisiti) on laenatud internetiavarustest.